Latvijas Akvāristu kluba forums

20.05.2012 13:26:15 *
Laipni lūgts, Viesi. Lūdzu reģistrējies.
Vai tu nesaņēmi aktivācijas e-pastu?

Ielogoties ar lietotājvārdu, paroli un sesijas garumu
  Mājas Lapa   Foruma Sākums   Palīdzība Meklēt Kalendārs Galerija Pieslēgties Reģistrēties  
Lapa: [1] 2 3 ... 24   Uz Apakšu
  Printēt  
Autors Temats: nbinc - 300 litri  (Lasīts 48197 reizes)
nbincTemata iesācējs
Reģistrētie lietotāji

Dzimums: Vīrietis
Atrašanās vieta: Rīga
Ieraksti: 1414

Apskatīt Profilu WWW
« : 12.02.2008 15:00:33 »

Diemžēl neizdevās pieregisēties ar veco nicnami Sad tāpēc šeit būšu zem cita vārda.¬

Nu tātad zemāk neliela atskaite par manu 300 litru akvāriju.
(visas zemāk redzamās bildes ir klikojamas, lai apskatīt lielāku formātu)

3. janvāris
Tika atvests akvārijs, grunts skapītīs un gaismas un akvārijs tika novietots tam paredzētā vietā. Diemžēl atvestā grunts neatbilda manām prasībām (~6-8 mm), vēlāk šī grunts tipa pārdota, un pretīm nopirkta smalkā 2-3 mm grunts. Gaismas arī nebij tik jaudīgas lai varētu uzturēt "Holandieti", bet tas jau nav tik būtiski - galvenais akvārijs jau ir mājās un tagad var sākt to aprīkot.

10. janvāris
Tātad pēc akvas iegādes un reāli pirmā ūdens iekšā pagāja apmēram nedēļa. Pirmā problēma bija grunts sildītājs, bez tā neko tālāk nevarēja iesākt, bet lielu lielais paldies Haxim, kas man sadabūja ne tikai grunts sildītāju, bet arī ārējo sildītāju. Šādi izskatījās mans akvārijs dienas 2 pēc ūdens ieliešanas, Eheim 2215 filtrs jau tika palaists tāpēc ūdens jau ir samērā ciešamā kondīcijā.

12. janvāris
Divas dienas vēlāk devos uz Čiekuri, lai sapirkt augus. Tajā dienā jau 9:00 biju uz vietas un sapirku zālīti uz kādiem 25 latiem. Vēlāk mājās tas viss tika rūpīgi pārskalots, sašķirots un galu galā arī sastādīts. Protams pirms augu stādīšanas akvārijā tika iestumts lielais "celms". Pēc stundas stumdīšanas no viena stūra uz otru, celms palika tur kur arī tagad atrodas. Daži augi pirmā dienā gan izskatās nedaudz "paburzīti", teiksim Cabomba un arī Cryptocorinas, bet gan jau izstiepsies.

16. janvāris
Vēl pēc 4 dienām augi jau izstiepās un ieņēma samērā pieņemamu formu, Cryptām gan sāka pūt vecākās lapas, bet tas ir normāli. Tad arī sāku eksperimentēt ar apgaismojumu. Šeit ir divas 20W E27 tipa lampas (tautā sauktās ekonomiskās lapmas), kas saliktas akvārija sturos.

20. janvāris
Beidzot pienaca tas brīdis kad akvārijā tika ielaistas pirmās zivis - divos piegājienos: 16 neoni un 7 rasboras. Arī augu kolekcija palildinājās ar pušķīti Ludwigia, nelielu Cinema biezokni un pārīti Bacopa Caroliniana (atrodas aiz lielās saknes akvārija stūrī).  Arī kā bonusu pārdevējs iedeva kaut kādu peldošu augu.
Man jau liekas ka Bacopa tur stūrī, aiz "celma" kā reiz iederēsies (nu kad paaugsies), pretstatā otram akvārija stūrim, kur ir Vallesneria biezoknis. Bacopa gan arī nedaudz "paburzīta" izskatās, bet kā apgalvoja pārdevējs tad aug ātri. Kārtējais apgaismojuma eksperiments: 2x20W E27 (2700K) + 2x30W (4000K).

25. janvāris
Bacopa Caroliniana iztaisnojās un sāka dzīt jaunas lapas, pērējie jauniepirktie augi lielu aktivitāti gan neizrāda, bet arī nepūst. No vecajiem Cabomba's un Vallesneria's aktīvi stiepjās un dzen asnus. Cryptocorinas, kas centrā, arī lapas dzen aktīvi (bet tādas maziņas), tās Cryptas, kuras stūrī, neizraida lielu aktivitāti. Zivīm iskatās ka šāds augu biezoklis patīk - ložņā starp lapām un pārītis Rasboru jau pieskatīja labu vietiņu nārstam Smaids. Apgaismojums, kārtējais eksperiments - 3x36W OSRAM 2G10 lapmas 2x4000K un 1x3000K.

6. februāris
Liela diena akvārija vēsturē. Uzlikts tumšais fons un uzlikts jaunais apgaismojums: 6x36W 2G10 lapmas (4x4000K un 2x3000K).
Augi uz tumšā fona izskatās daudz skaistāk, arī zivis visas ir redzamas. Piezīmēju ka kadrā ir redzamas visas akvārijā dzīvojošas zivis - 13 neoni un 6 rasboras (kas vēlas var pārskaitīt Smaids ).
No augiem labi ir izstiepusies Bacopa Caroliniana, arī tur pat stūrī, virs ūdens, saauga viens peldoš augs, kurš 20. janvārī, divu stādiņu skaitā, tika ielikts akvārijā. Cabomba arī diezgan izstiepās, kā arī Lidwigia skaisti izkrāsojās sārtā krāsā.

11. februāris
Uz šo dienu izdevās iegādāties vēl dažus interesantus augus un varētu teikt ka akvārijs ir nokomplektēts ar "zaļumiem". Arī iecerētā zivju "kolekcija" ir nokomplektēta. Es teiktu ka praktiski viss, ko biju vēlējies, esmu izdarījis (protams sīkumus neskitot). Tagad tik atliek vērot kā visa šī saimniecība aug (vai arī neaug). Ar laiku varēs noskaidrot kādi augi pie manis dzīvos labi, un kādi nē un izejot jau no tā varēs domāt nākotnes plānus, ko pārstādīt, ko nomainīt. Bet tas jau pēc tam.

Tātad patreiz akvā izskatās šādi. Papildus uz bildes saliku nosaukumus, kur kas atrodas.

Pēc saraksta ir sekojoši akvārija iemītnieki:
6 - Otocinclus affinis
6 - Rasbora heteromorpha
13 - Paracheirodon innesi (parastais neons)
6 - Red Cherry Shrimp
? - melanijas gliemeži + vēl 2 veidi citu, ne pārāk noderīgu gliemežu, ar kuriem pamazām cīnos.

Un augi (protams nosaukumos varu kļūdīties jo reti kad pārdevējs zin īsto auga nosaukumu, tāpēc esmu salasījis tos nosaukumus no interneta attēliem):
Bolbitis heudelotii
Bolbitis asiatica
Riccia fluitans
Pistia stratiotes
Sagittaria platyphylla
Hygrophila difformis (Cynnema)
Trichornis rivularis (Mexiacan Oak-leaf)
Lilaeopsis novo-zelandiea
Cryptocoryne lutea
Cryptocoryne wendtii
Nymphea lotus
Aponogeton crispus
Cabomba Caroliniana
Eleocharis parvula
Ludwigia repens
Vallisneria americana
Sagittaria platyphylla
Vesicularia budyna

500 l
4 Otocinclus, 23 Paracheirodon innesi, 3 Tanichthys albonubes, 17 Harlequin Rasbora, 20 Microrasbora sp. "Galaxy".
140 l jūra
zaraza
Reģistrētie lietotāji

Dzimums: Sieviete
Vecums: 35
Atrašanās vieta: Rīga, reizēm Saldus
Ieraksti: 320

Apskatīt Profilu
« Atbildēt #1 : 12.02.2008 15:12:15 »

Super stāsts un super akvārijs! Visu cieņu tik striktam ceļam uz ideju.. Man tā nesanāca - sāka gribēties visu pēc kārtas un rezultāts izskatās stipri vien mežonīgs Cheesy pilnīgā pretstatā šim te iekoptajam daiļdārziņam.

Viss sākās ar gliemezi burkā...
nbincTemata iesācējs
Reģistrētie lietotāji

Apskatīt Profilu WWW
« Atbildēt #2 : 12.02.2008 15:27:11 »

Paldies par atzinumu.

Es veidojot savu akvu (kā jau minēju) biju iespaidojies no Takashi Amano un centos ievērot viņa izmantotos paņēmienus.. nu tā kā es tos saprotu. Protams ir zināmas novirzes no "partijas līnijas", bet ja godīgi tad lielākā daļā grāmatu un interneta rakstu par akvārijiem ir teikts kā pareizi izvietot augus - kurus priekšā, kurus aizmugurē. Tad arī akvārija kopskats būs labs. Vienīgā problēma iesācējiem ka nopērkot kādu augu nav zināms cik liels tad izaugs. Man personīgi šajā ziņā palīdzēja Internets, kur uzzinaju gan auga nosaukumu, gan arī kādi parametri tam ir (garums, gaismas vajadzības u.t.t.)

Patreiz gan man tur sagāzta vesela kaudze ar augiem Smaids Bet nu cerams rīkojos pareizi. Sākumā bija iestādīti ātri augošie augi (teiksim vallisneria), kas uzsāktu to akvārija pareizo biloģisko ciklu - vairumā patērētu nitrātus lai to nepaliktu aļģēm. Bet tik un tā aļģes šur tur parādās un es ceru ka cīņā ar tām man palīdzēs garneles un Otocinklusi.

500 l
4 Otocinclus, 23 Paracheirodon innesi, 3 Tanichthys albonubes, 17 Harlequin Rasbora, 20 Microrasbora sp. "Galaxy".
140 l jūra
nbincTemata iesācējs
Reģistrētie lietotāji

Apskatīt Profilu WWW
« Atbildēt #3 : 12.02.2008 15:34:54 »

Jā vēl papildinot stāstu par manu akvāriju gribēju nosaukt izmantoto aprīkojumu:

Zemgrunts sildītājs: Hydor 50W + termoreleja (arī no Hydor)
Ārējais sildītājs: Hydor 200W
Ārējais filtrs: Eheim Classic 2215 (pildījums: Eheim Mech, Eheim Substrat Pro, JBL Clearmec Plus)
Iekšējais mehaniskais filtrs (un gaisa aerators): AquaEL Fan Filter Plus

Gaismas (paštaisītas): 6x36W OSRAM Dulux F 2G10 (4x4000K + 2x3000K) + 11W G27 lampa (vakara apgaismojums), 2 laika relejas gaismas ieslēgšanai izslēgšanai.
Elektroniskais pH mērītājs.

500 l
140 l jūra
Rincis
LAK biedri

Atrašanās vieta: Rīga, rajons starp Ziepniekkalnu un Valdlaučiem
Ieraksti: 641

Apskatīt Profilu
« Atbildēt #4 : 12.02.2008 21:54:19 »

Ļoti interesants akvārijs! Varu derēt, ja Tev būtu divreiz vairāk augu, tad būtu patiešām īsts Takaši Amano!!!  Aplausi
Nu un jautājums, ja jau cits niks, bet kāds tad ir vecais?  Dzērāji  embarrass

Piedāvāju koncentrētus akvāriju augu mēslojumus F1,F2,F3 par labu cenu, sīkāk, šeit
Reversā osmoze, rezerves daļas, šeit
Dzintars Irbe
Reģistrētie lietotāji

Vecums: 37
Atrašanās vieta: Ventspils
Ieraksti: 844

Apskatīt Profilu
« Atbildēt #5 : 12.02.2008 22:02:40 »

Smuks Smaids

..|r|ubb..
nbincTemata iesācējs
Reģistrētie lietotāji

Apskatīt Profilu WWW
« Atbildēt #6 : 19.02.2008 23:40:24 »

Manu lielo akvu piemeklēja bēda - sāka aizaugt ar aļģēm 
Tur ir gan abas sarkanās aļģes (Compsopogon un Audoinella), gan arī cinobaktēriju aļģe (nu tā zaļā). Cik studēju šo problēmu citā "blakus forumā" tad lielākai daļai šī nelaime uzklup apmēram 1 - 1,5 mēneša laikā pēc akvas starta. Man kā reiz ar šīs laiks ir klāt.

Nu jau apmēram nedēļa kā cīnos, gan ar rokām visu novācot (nu cik varēju), gan ūdeni katru dienu mainu pa 30-40 litriem, nekas nepalīdz. Nopirku aļģēdājzivis - otocinklusus un tagad jau arī SAE nācās ielaist, bet tās zivis ne īpaši tur ko spēj darīt. Garneles (6 gabalas man ir) tur vēl cenšās ko darīt, bet viņas ir vēl maziņas....
Izskatās ka tās aļģēdājzivis ir labas akvārija tīrīšanā tikai tad, kad akvārijs vēl nav aizaudzis un ir zināma tīrība. Tad tās aļģēdājas tur uzpasē katru lieku aļģi (tā man tagad otrā akvārijā notiek).

Vārdu sakot cīņa izskatās ne pie kā neved un patreiz izmēģinu aizēnošanas metodi - uz 3-4 dienām akvārijs ir ietīts segā, bez gaismas un zivis nebaroju (viegīgi aerāciju pastiprināju lai nenosmok ne augi, ne zivis). Pretaļģu ķīmiju negribu lietot jo man tur ir krabjveidīgie.

Šodien nopirku visus iespējamos ūdens testus, jo vajag galu galā noskaidrot kur slēpjas cēlonis un jau tad ķerties pie "saknes" likvidēšanas.

Mazajā akvā, to kuru palaidu ar ekspressmetodi 1 dienā ar akvārija-donora palīdzību, pagaidām viss izskatās glīti. Tur jau kopš sākuma dzīvo 3 otocinkli un daudz augu (vēlāk izlikšu atskaiti Forumā kā man gāja ar tiem 45 litriem). Tie zivulēni ļoti cītīgi sūkā visas ūdenszāles un kopumā akva izskatās kā ideāls - nevajag par zivis barot, pašas pārtiek no tā kas ir Smaids Mēģināju tām barību iedot, tas uz to pat nepaskatījās, sūkā tik augu lapas.

Izmēģināju tiko arī Sera testus uz mazā akvārija (pie lielā pagaidām netieku jo viss ir "sapakots").
Tātad mazam ir tādas "analīzes":

kH: 70dkH
NO2: 0,0 mg/l
NO3: 0,0 mg/l
pH: 7,59 (šodien vakarā pēc 30% ūdens maiņas pH ir 6,87)
Ūdens temperatūra: 250C

Cik noprotu viss ir diezgan normāli.
Rīt mēģināšu lielā akvārija testus uztaisīt..... varbūt ir kādam kāds lieterīgs padoms ? Gribās glābt situāciju ar 300 litriem.

500 l
140 l jūra
Haxiz
LAK biedri

Vecums: 45
Ieraksti: 1015

Apskatīt Profilu
« Atbildēt #7 : 19.02.2008 23:46:05 »

Seras testi Tev No2 un NO3 vienmēr rādīs 0  Cheesy. Vēl no svara ir Po4 tests.

Vislielākais Sylvania lampu, Hydor un JBL sortimenta klāsts Latvijā, tehniskais atbalsts, konsultācijas un serviss, kā arī barības visiem jūsu mājas mīluļiem vienuviet - Rīgā, veikalā Rotiņš.http://foto.inbox.lv/harijs1313/Rotinja-prece
nbincTemata iesācējs
Reģistrētie lietotāji

Apskatīt Profilu WWW
« Atbildēt #8 : 19.02.2008 23:49:35 »

Seras testi Tev No2 un NO3 vienmēr rādīs 0  Cheesy. Vēl no svara ir Po4 tests.
A kam tad es tos 14Ls par tiem maksāju !!!! kāda no tiem jēga ? Sera ko visiem smadzenes borē ar saviem šķidrumiem, kas nekam neder Sad
PO4 testu tanī veikalā neredzēju.

Varbūt ir jēga sākt ar CO2 nodarboties. Cik lasīju tad daudzas aļģes ne īpaši aug pie pH no 6 līdz 7, varbūt ar to gāzi pH pazemināt ?

500 l
140 l jūra
Dzintars Irbe
Reģistrētie lietotāji

Apskatīt Profilu
« Atbildēt #9 : 20.02.2008 00:04:57 »

Ir otrādi - nevis aļģes neaug pie augstāka CO2(zemāka pH), bet gan augi aug labāk pie paaugstināta CO2. Kā jau agrāk rakstīju - akvārijā visu laiku notiek cīņa starp augiem un aļģēm par barības vielām. Vis efektīvākais veids, kā cīnīties ar aļģēm, ir panākt maksimāli efektīvu augu augšanu...

..|r|ubb..
nbincTemata iesācējs
Reģistrētie lietotāji

Apskatīt Profilu WWW
« Atbildēt #10 : 20.02.2008 00:12:24 »

Nu es jau tikai saku ko salasījos. Re ko raksta iekš http://linago.hotmail.ru/text/11.htm
Citēt
Появление синезелёных – свидетельство общего заболевания аквариума как экологической системы. Причем, синезелёные водоросли бывают двух видов: вонючие и совершенно без запаха. Те, что без запаха появились у аквариумистов недавно. Развиваются они в слабощелочной воде ( особенно при сильном свете ), их присутствие может служить биологическим индикатором рН. Слабощелочная среда рН=7,5...8 - это главная причина появления синезелёных. Можно определённо сказать, что вероятность появления этих водорослей при рН=7 значительно ниже.

Bet laikam būs jādara kā tu saki - meklēšu CO2.

500 l
140 l jūra
Dzintars Irbe
Reģistrētie lietotāji

Apskatīt Profilu
« Atbildēt #11 : 20.02.2008 01:47:43 »

Vispirms jānosaka kas tieši nav pareizi - kas ūdenī veicina aļģu parādīšanos, jeb arī kā trūkums traucē augt augiem. Nav teikts, ka tas ir CO2! Vajadzētu veikt ūdens testus.
Kad man bija problēmas ar augu augšanu, veicu testus - trūka NO3 un PO4, bet ,spriežot pēc augu vizuālajām pazīmēm, trūka dzelzs! Par cik man Fe tests nebija, mēģināju dozēt NO3 un PO4- augi sāka augt kā traki! Izrādās, ka auga spēja asimilēt Fe ir tieši atkarīga no NO3|PO4! Tātad, ne vienmēr pēc tiešajām(vizuālajām) pazīmēm var noteikt kas trūkst...
Ja testi uzrāda kādas vielas trūkumu bet nekas nemainās arī pēc papildus augu piebarošanas ar šo vielu - testi gļuko.
Es uzskatu - testi, testi un vēlreiz testi Smaids

..|r|ubb..
nbincTemata iesācējs
Reģistrētie lietotāji

Apskatīt Profilu WWW
« Atbildēt #12 : 20.02.2008 02:08:46 »

300 litru burkas testu rezultāti šādi:
kH: 5
NO2: 0,0
NO3: 0,0

pH patreiz nevaru izmērīt, bet pēdējie rādītāji (aizvakar) bija 250C un pH 7,69

Mēslot man ir nedaudz bail, ka tik tās aļģēs vēl trakāk neuzliesmo.

Un ar ko konkreti vajadzētu mēslot (kādu mēslojumu pirkt) ?
Man zem grunts ir Sera Floredepot uzbērts, kādi 4 kg

500 l
140 l jūra
piepe
Reģistrētie lietotāji

Atrašanās vieta: Rīga, Iļģuciems
Ieraksti: 271

Apskatīt Profilu
« Atbildēt #13 : 20.02.2008 08:57:24 »

Seras testi Tev No2 un NO3 vienmēr rādīs 0  Cheesy.

Es tā vis neteiktu. Pēc maniem novērojumiem, vismaz nitrātu testam vajadzētu būt diezgan precīzam. Mazajā akvārijā, kur testa bultiņa "gāja sarkanajā", tas tā arī varēja būt, bet arī osmozes ūdeņa burkā, pievienojot nitrātus dozētā skaitā tie tā arī pēc testa uzrādījās. Un precīzi uzrādījās, kā tika pakāpeniski augu apēsti.

Bet par mēslošanu tas gan fakts, ka to labāk mazāk, kā vairāk. Jo sevišķi sākumā un jo sevišķi tāpēc, ka tev jau ir zivis, kuras tu esi ielaidis, manuprāt, stipri par ātru + gaisma tev arī ir nedaudz par daudz sākumam, varbūt mēģini dienas ilgumu samazināt, cik tev ilgi tagad deg?

Prieks redzēt sen neredzētas sejas (kas tad bija vecais nikneims?) un cerams, ka tev viss izdosies Smaids

btw, kur ņēmi augus?
nbincTemata iesācējs
Reģistrētie lietotāji

Apskatīt Profilu WWW
« Atbildēt #14 : 20.02.2008 09:12:58 »

Bet par mēslošanu tas gan fakts, ka to labāk mazāk, kā vairāk. Jo sevišķi sākumā un jo sevišķi tāpēc, ka tev jau ir zivis, kuras tu esi ielaidis, manuprāt, stipri par ātru + gaisma tev arī ir nedaudz par daudz sākumam, varbūt mēģini dienas ilgumu samazināt, cik tev ilgi tagad deg?

Bet ar ko konkrēti mēslot ? Veikalos ir daudz visādu mēslojumu komplektu no Sera, Tetra u.t.t. vai varbūt vienkārši mangaļu minerālūdeli pa glāzei dienā liet iekšā ?

Gaisma lielajā akvā jau 3 dienu nedeg, bet tā maksimums ir 216W, pēdējā nedēļā, kad parādījās tā sērga gaisma tika samazināta līdz 144W.

Prieks redzēt sen neredzētas sejas (kas tad bija vecais nikneims?) un cerams, ka tev viss izdosies Smaids

btw, kur ņēmi augus?

Nu agāk biju jaunais2, bet īpašu aktivitāti šeit gan neizrādīju, man jau arī akva tik no 3 janvāra Smaids

Pirmos augus man uzdāvināja, vēlāk jau pirkti veikalos un Čiekurī.

500 l
140 l jūra
Lapa: [1] 2 3 ... 24   Uz Augšu
  Printēt  

Pārlēkt uz: