Par Ēģipti
Rakstīšu tikai par Sarkano jūru, es domāju tas ir pats interesantākais kas arābiem ir dots no dabas, vēl varētu pieskaitīt vēsturiskus pieminekļus, bet tas jau ir cits stāsts.
Šarm El Šeihā dzīvoju pašā centrā, netālu no vecpilsētas, hotelī Days Inn Gafy Resort, kas atrodas pirmajā līnijā pie pašas jūras. Šī ir vienīgā vieta, kur ir iztīrīta pludmale no dzīviem akmeņiem, tāpēc tur ir brīvs ūdens laukums apmēram 50x50 metri, kur var peldēties nebaidoties savainot kājas vai citus ķermeņa locekļus (ja brauksiet uz Ēģipti tad obligāti tur iegādājīties speciālas čibas, jo savainot kāju ir ļoti elementāri, bet ja kaut kas gadīsies, tad kāju šūs tur par pie jūriņas, un tas ir gadījums no reālas dzīves). Dzīvie akmeņi tur ir kā parastie akmeņi Baltijas jūras krastā, nevienam nevajadzīgi, būtu ideāli, ja tā būtu pie mums, aizgāji pie jūras un paņemi kādus izmērus tev vajag. Smiltis kā tādas tur nav, bet ir koralīts (kurā ir daudz koraļļu fragmentu), frakcija diezgan raupja, bet staigāt pa viņu ir diezgan patīkami, sanāk kaut kas līdzīgs masāžai. Nezinu, ko arābi jūrā ir darījuši, bet ūdenī ir daudz betona gabalu un citi celtniecības blakusefekti, kas bojā kopējo skatu. Neskatoties ne uz ko dzīvība tur ir ļoti aktīva un daudzveidīga. Jau pirmajā dienā, kad tikko iegāju ūdenī, ieraudzīju raju, pāris eņģeļus un chelmotus un biju visai pārsteigts no zivju izmēriem un spilgtām krāsām, vidējais lielums bija 30-40 cm vai pat līdz pusmetram un vairāk. Nākamajā dienā nopirku masku un elpošanas cauruli un devos pētīt apkārtējo jūras teritoriju. Izradās, ka blakus piecu minūšu peldējumā ir liels rifs, kas pārpildīts ar dzīvību, tāpēc katru nākamo dienu gāju nirt un pētīt kādas zivis un koraļļi tur mīt. No zivīm tur ir daudz zebrasomas, chelmoni, eņģeļi, sunīši, rajas, kuri ir dažādās krāsu un formu variācijās. Apkārt rifam ir pārsvarā lieli eksemplāri, bet iekšā jau mazāki vai mazuļi. Zivis tur ir tik tiešām daudz, tur viņas baro, un tāpēc piepeldot pie rifa tev apkārt ir zivju mākonis. Par koraļļiem runājot, to daudzveidība varēja būt nedaudz lielāka, 80% no visiem redzētiem bija akroporas, precīzāk būtu teikt akroporu dārzi, izskatās visai iespaidīgi. Tridaknas tur ir ļoti, ļoti daudz, tie ir visur: gan maziņas, gan lielas. Vietējie iedzīvotāji pa 0.50 Ls tridaknu tev atnesīs jebkurā veidā, vai dzīvu, vai ceptu. Bija arī dažādi eži un krabji (kuri ļoti rūpīgi slēpjas rifā, jo tos ievēroja tikai sieva, kurai laikam ir uzmanīgāka par mani) un citas zivis, kuru nosaukumu es nezinu. Emocijas ļoti spēcīgas, tik daudz krāsas nekad mūžā neesmu redzējis un atmiņā paliks uz ilgiem gadiem.
Likumsakarīgs jautājums būtu vai es kaut ko atvedu uz Latviju, bet diemžēl tādas iespējas man nebija sakarā ar Ēģiptes muitu, kura ļoti cītīgi pārbaudīja visu kas ir iespējams, tāpēc izdomāju labāk neriskēt un nebāzt koraļļus pat nepiedienīgās vietās .
Te būs dažas bildes, tā teikt dļa galočki, ka es tur biju ;D
http://foto.inbox.lv/semenuks/05-01-2008/barcelona-383-1.jpghttp://foto.inbox.lv/semenuks/05-01-2008/barcelona-386-1.jpghttp://foto.inbox.lv/semenuks/05-01-2008/barcelona-408-1.jpg